Bewegen is goed, Meer bewegen is beter

Iedereen weet dat bewegen erg belangrijk voor onze gezondheid is. In de huidige samenleving is ons bewegen flink afgenomen en zitten wij te veel en te vaak. Wij spreken zelfs van bewegingsarmoede, waardoor minder dan 50% van de volwassenen de beweegrichtijn van minimaal 150 minuten per week (verdeeld over de dagen) matig tot zwaar intensieve inspanning niet haalt.

Er zijn heel wat campagnes gevoerd om het bewegen te stimuleren en er zijn al heel wat trends geweest op het gebied van beweging. Ook de accenten zijn steeds gewijzigd. Er is een tijd geweest dat stretchen of rekken heel populair was, de fitness is heel sterk opgekomen en het sporten in wedstrijdverband heeft zich in de loop der jaren flink ontwikkeld.

De huidige trend is om verschillende kwaliteiten van bewegen te combineren. Ons bewegen kun je opdelen in onderdelen, zoals spierkracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, coördinatie/evenwicht, e.d. Het lijkt niet meer van deze tijd om je in één van deze onderdelen specifiek te trainen.

Als je alleen maar spierkracht traint, zoals al een tijdje gebruikelijk, ben je te eenzijdig bezig. Het leidt soms weleens tot disbalans van het lichaam, als spieren apart en selectief op kracht worden getraind. Eenzijdig trainen op uithoudingsvermogen doet ook tekort aan andere kwaliteiten van ons bewegen, waardoor de spierkracht en balans vaak achter blijven.

Blijkbaar moeten we een mix vinden om zo allround mogelijk te trainen. De nieuwe trend is om minimaal 2x per week matig tot intensief bewegen te combineren met krachttraining en balansoefeningen. Dan moeten vele systemen samenwerken om dit soort bewegingen te kunnen maken. Bij coördinatie en balansoefeningen gebruik je niet alleen je spieren, maar laat je ze samenwerken en train je eigenlijk meteen je hersenen. Je maakt dan een soort nieuwe software in je hersens aan die het bewegen zullen verfijnen. De trend van nu is om weer in totaliteit te trainen, met veel variatie van beweging. 

Daarnaast zien wij veel mensen met stress, ademhalings- en slaapproblemen, waardoor wij de ontspanning ook niet mogen vergeten. Als deze factoren een belangrijke rol in de leven spelen, dan is wandelen in de natuur en ontspanningsoefeningen en/of ademhalingsoefeningen een beter idee. Denk bijvoorbeeld eens aan mindful wandelen, yoga of meditatie.

Deel deze post:

Gerelateerde berichten